Ako zatepliť strechu

Rozhodli ste sa zatepliť strechu vášho domu a lámete si hlavu nad tým, kedy a kam vypracete celú povalu? Prípadne riešite ako zatepliť rovnú strechu a čo všetko to obnáša? Pozrieme sa na obe možnosti. Skryté zákutia povaly, poradí si s nimi chytrá pena.


Povala je miesto, kde človek odkladá mimosezónne veci, príp. tie s nálepkou “možno sa ešte zídu”. Občas je tam toho pekná hromada a keď príde na to, že bolo by naozaj dobré strechu zatepliť, majiteľom vlasy stavajú dupkom, čo s tými vecami tam.

Ideálne riešenie je zateplenie strechy chytrou (polyuretánovou) penou. Možnosti jej aplikácie sú buď z vnútornej, ale aj z vonkajšej strany. Pri aplikácii zvonka je váš problém vyriešený.

Ako zatepliť chytrou penou šikmú strechu

Pri jej aplikácii sa postupne odkrýva vstávajúca krytina. Ak sa na streche nachádza stará, nefunkčná izolácia, tá sa odstráni, priestor sa vyčistí a nastrieka sa pena. Na túto sa môže okamžite aplikovať difúzna fólia a strecha sa zatvorí.

Netreba sa báť, že by vám strechu odkryli naraz na mnohých miestach a pri príchode nečakanej búrky máte vytopený dom. Krytina sa odkrýva po častiach a aplikácia peny je naozaj veľmi rýchla.

Ako zatepliť chytrou penou rovnú strechu

Na izoláciu rovných striech sa používa polyuretánová pena so zvýšenou hustotou a ochranný náter, ktorý zabráni prieniku UV žiarenia na penu a zároveň domu poslúži ako hydroizolácia. Na záver môžete použiť hocijaké farebné prevedenie aj s protišmykovým povrchom.

Na ploché strechy je pena ideálnym riešením najmä pre jednoduchý, bezspojový výsledok, ktorý sa ňou dosiahne. Prispôsobí sa aj zakriveným povrchom. Má vyššie tepelno-izolačné vlastnosti, ako iné materiály pri tej istej hrúbke.

Nemusíte sa obávať, že by zaťažila vašu konštrukciu, práve naopak, spevní ju. Nanáša sa na pôvodný povrch, na ktorý výborne priľne. Hravo si poradí s komínmi či inými prekážkami a jej aplikácia nepotrvá dlho (uvádza sa, že 1000 m2 sa týmto spôsobom zateplí za jeden deň).

Ak predsa len váhate, ako ďalšie plus treba uviesť, že mechanické a chemické vlastnosti polyuretánovej peny a silikónu vytvoria veľmi odolnú povrchovú vrstvu, ktorá odolá chemikáliám, náročným klimatickým podmienkam a eliminuje vznik baktérií. S čistením si tiež nemusíte robiť vrásky, ide to hravo a spoľahlivo utesní všetky škáry a rohy.

Postup:

  • Príprava povrchu na aplikáciu
    Zahŕňa očistenie a odmastenie, v niektorých prípadoch treba povrch vybrúsiť a úplne vyrovnať. Praskliny či škáry sa pretmelia a ošetria elastickými páskami, aby získali pružnosť.
  • Vytvorenie adhézneho mostíka
    Na očistený povrch sa nanesie penetračný náter, ktorý sa vyberie na základe savosti podkladu.
  • Striekanie peny
    Následne sa aplikuje pena. Hydroizolačná vrstva tvorí 2 – 3 mm.
  • Finálna povrchová úprava
    Po aplikácii systému polyuretánovej hydroizolácie, nie sú potrebné žiadne ďalšie úpravy, ale, samozrejme, je možné pripraviť takýto povrch napr. na výsadbu vegetácie alebo sa môže povrch upraviť tak, aby bol protišmykový (kremičitý piesok a pod.).

Ak teda túžite stráviť sparné letné dni v chládku svojich domov a v zime naopak nekúriť, ako sa vraví, pánu bohu do okien, izolácia strechy je tým správnym riešením. Počiatočné investície sa vám vrátia do troch rokov a ďalej už budete len šetriť.

Zverte zateplenie strechy do rúk odborníkom. Budete to mať bez starostí (až teda na to menšie upratanie povaly, ak sa rozhodnete zatepľovať zvnútra). Radi vám vypracujeme ponuku na mieru.

Kontaktné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
Hájska cesta 549/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
Pon-Pia 8:00-16:00

Fakturačné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
1. mája 913/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
IČO:  53 22 74 41

Kto sme

„S vášňou staviame a zatepľujeme vaše príbytky. Snažíme sa priniesť kúsok šťastia do vašich domovov, pretože len šťastný človek tvorí šťastnú budúcnosť. Poďme tú vašu tvoriť spolu!“
Rasťo Kmeť— Ing. Rastislav Kmeť, majiteľ
Na zabezpečenie funkčnosti a analýzu návštevnosti používame súbory „cookies