5 tipov, ako svojpomocne izolovať striekanou penou

Striekaná izolácia sa čoraz častejšie využíva pri zatepľovaní stropov, garážových brán alebo akýchkoľvek iných plôch. Ak ste šikovný a zručný domáci majster, môžete izolovať penou aj svojpomocne.


Zvažujete svojpomocnú izoláciu striekanou penou? Môžete si zakúpiť izoláciu v plechovke alebo väčšie prenosné balenie. Balík na svojpomocnú izoláciu zvyčajne pozostáva z tepelne izolačnej peny, ktorá je umiestnená v prenosnej súprave. Okrem toho budete potrebovať aplikačnú trysku a čistič peny.

Svojpomoc alebo firma?

Ak ste ešte nikdy nepracovali so striekanou izoláciou, dobre si zvážte všetky pre a proti. Dôkladne si naštudujte postup, ktorý odporúča výrobca konkrétnej peny, aby ste presne vedeli, do čoho idete. V prípade veľkých plôch (krovy a iné) je lepšie využiť služby špecializovanej firmy. Svojpomocná aplikácia striekanej izolácie sa hodí predovšetkým na menšie plochy, ako tesnenia okien, dverí alebo trubiek.

Dávajte si pozor na výber vhodnej peny. Nie všetky sú vhodné na svojpomoc. Niektoré sa miešajú v pomeroch, pri určitej teplote, a to vyžaduje ruky skúseného majstra, ktorý má prax v izolovaní penou.

  1. Chráňte si ruky, tvár a ústa
    Pri práci s penou je nevyhnutné si chrániť pokožku pred kontaktom s ňou. V prípade izolovania menších plôch si vystačíte s okuliarmi, ochrannými rukavicami a návlekmi na topánky. V prípade väčších plôch už budete musieť dokúpiť aj ochranný oblek a masku na tvár.
  2. Dôkladne zakryte okná a dvere
    Všetky povrchy, ktoré potrebujete ochrániť, musíte prekryť páskou a igelitom. Dôkladne ochráňte pred kontaktom s PUR penou predovšetkým rámy okien a zárubne, nezabudnite ani na vypínače.
  3. Nepoužívajte striekanú penu na vlhký povrch
    Skôr ako použijete striekanú penu, mali by ste vedieť, že sa nesmie aplikovať na vlhký povrch. Úroveň vlhkosti by mala byť nižšia ako 20 %. Okrem toho musí byť povrch samozrejme čistý a zbavený prachu. Aj keď sa pena môže aplikovať aj pri nižších teplotách, podklad by mal mať pre lepšiu priľnavosť aspoň 15°C.
  4. Naplánujte si, kam použijete penu
    Či už sa rozhodnete pre celé veľké balenie izolačnej peny alebo požijete menšiu plechovku, dobre si naplánujte postup, kde budete izolovať. Ak je to potrebné, napíšte si zoznam miest, kde budete penu aplikovať. Mnohé striekané izolácie majú trysky, ktoré nezasychajú, ale aj tak je lepšie postupovať rýchlo. Po stvrdnutí je možné penu upravovať brúsením alebo rezaním.
  5. Pozor pena je horľavá

    Vypnite všetky zdroje ohňa, ktoré sa nachádzajú v blízkosti miest, ktoré budete izolovať. Pena je počas inštalácie mimoriadne horľavá. Okrem toho je vhodné otvoriť okná a zabezpečiť dostatočnú výmenu vzduchu v miestnosti.

Ako vidíte, ak ste sa rozhodli izolovať striekanou penou strechu, základy, krovy alebo iné veľké plochy, je lepšie požiadať o službu odborníkov. Ide o pomerne precízny proces, ktorý si vyžaduje skúsenosť a má svoje pravidlá. Pri menších plochách a drobnostiach, pokojne siahnite po striekaných izoláciách určených pre domáce použitie.

Kontaktné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
Hájska cesta 549/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
Pon-Pia 8:00-16:00

Fakturačné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
1. mája 913/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
IČO:  53 22 74 41

Kto sme

„S vášňou staviame a zatepľujeme vaše príbytky. Snažíme sa priniesť kúsok šťastia do vašich domovov, pretože len šťastný človek tvorí šťastnú budúcnosť. Poďme tú vašu tvoriť spolu!“
Rasťo Kmeť— Ing. Rastislav Kmeť, majiteľ
Na zabezpečenie funkčnosti a analýzu návštevnosti používame súbory „cookies